I december 2023 udkom bogen, Maskinstationsliv i ord og billeder årgang 2, i forbindelse med at vi, på redaktionen udvælger artikler som vi håber kan have interesse for læseren, bliver der udvalgt flere end antal sider i bogen tillader… Her er en af de artikler, der ikke blev plads til denne gang. (Artiklen er udarbejdet på vegne af Taarup Maskiner)
1987 Marts Thorup Maskinstation
»1,7 ha græs pr. time – snittet og hjemkørt«
Af Lasse Skovdal, i Maskinstationen og Landbrugslederen
På Thorup Maskinstation er man glade for Taarup 1030 ensileringsvogn.
Hans Peter Knudsen har drevet Thorup Maskinstation siden 1953. I dag er der 11 fastansatte medarbejdere, og man beskæftiger sig med såvel landbrugs-, som entreprenørarbejde.
Hans Peter Knudsens kone, Emma Knudsen, står for regnskabet og den daglige kundekontakt, mens 2 sønner arbejder med i marken.
En tur til Holland vakte interessen for ensileringsvognen
– Vi var en tur i Holland for nogle år siden, siger Hans Peter Knudsen – og så, at ensileringsvognen var det store nummer dernede.
– Da Taarup kom med deres kortsnittende ensileringsvogn, slog vi til med det samme. I forvejen havde vi en selvkørende Dronningborg eksaktsnitter, som vi var godt tilfredse med.
– I begyndelsen kørte vi ud med både snitter og ensileringsvogn, og selvom mange landmænd var skeptiske, var der dog ingen, der sendte vognen hjem igen. Meget snart havde vi da også de første positive kommentarer, da man fandt ud af, at køerne foretrak det lidt grovere snittede ensilage fra ensileringsvognen.
Overraskende høj kapacitet
-Vore første erfaringer var så gode, at vi i dag har 2 stk. Taarup 1030 ensileringsvogne, som vi høster al græsset med, mens den selvkørende står fastmonteret med helsædsudstyr. – Ikke fordi den ikke er god til at snitte græs længere, men fordi vore kunder forlanger, at vi stiller op med ensileringsvognene.
Sønnen Hans Jørgen Knudsen siger: »Landmændene har erkendt, at det er fra 25-40% billigere for dem at få snittet og hjemkørt med ensileringsvogn. Bl.a. fordi, en mand med en ensileringsvogn i realiteten har højere kapacitet, end den selvkørende snitter med en mand plus en mand med traktor og vogn«.
– Det lyder måske utroligt, men husk på, at Taarup 1030 komprimerer græsset, og derfor rummer dobbelt så meget materiale, som en 15 m3 vogn, der far det blæst ind.
– For vores vedkommende har vi pr. vogn målt kapaciteten til ca. 1,7 ha i timen med en afstand til silo på ca. 200 meter.
-Faktisk har vi i sidste slæt været ude for, med en vogn, at snitte og transportere græs fra 15 tdl. på 3 timer. Siloen blev lagt på selve marken og 2 skår var lagt sammen.
– Vi har fundet ud af, at 2 stk. 1030 ensileringsvogne og I gummiged er et passende »hold« at sende ud.
Vognene kan holde »geden« i ånde hele tiden.
God økonomi for begge parter
Hans Jørgen Knudsen fortsætter: – Det handler selvfølgelig også om penge, og her kan jeg sige, at vi ikke har noget at udsætte på indtjening. Afregningsprisen for vor Taarup 1030 ensileringsvogn er den samme som for snitteren.
For landmanden betyder det, at han ikke skal betale for traktor/vogn til transport, mens vi tilsvarende slipper for den investering. Derfor er Taarup 1030 økonomisk for delagtig for begge parter, og vi har da også faet nye kunder hvert eneste år, siden vi fik den første vogn.
Ensilagekvalitet helt i top
– Som allerede nævnt var der mange, der var skeptiske, da vi første gang stillede med 1030’eren, men den skepsis er for længst gjort til skamme: Kvaliteten kan der ikke sættes fingre på. Mange kunder har endog bemærket en øget ædelyst hos køerne, som synes at sætte pris på det lidt grovere snittede materiale. Det hænger godt sammen med de nyeste forskningsresultater, som påviser et større foderudnyttelse, når materialet har lidt struktur. Koen er jo en drøvtygger.
Ingen problemer med håndtering og sammentrykning i silo
Hans Jørgen Knudsen: -Sammentrykningen i siloen er ikke noget problem, selvom materialet er lidt grovere.
Vi trykker sammen med en gummiged, men vi har da også kunder, som klarer det selv med en almindelig traktor.
Udtagning og udfodring sker på sædvanlig vis.
Også i halm
– Som det fremgår, er vi glade for vore Taarup 1030, som vi i øvrigt også snitter meget halm med. Vi kan faktisk snitte og hjemkøre hurtigere, end vi kan presse halmen på marken.
Den snittede halm er f.eks. perfekt til strøelse i stalde med spaltegulve. – Vognene er lette at vedligeholde, men vi har dog konstateret, at det er af afgørende betydning, at knivene holdes skarpe. Vi sliber mindst en gang om dagen, og vi har desuden anskaffet den specielle slibebænk, hvor knivene med jævne mellemrum far en ekstra grundig omgang.
Hvad siger kunderne?
Frede Kjeldsen, »Stærhøjgård« i Boldrup var den første, der var med på vognen. Hvad siger han i dag?
– Det er det eneste rigtige. Det er bedre. Det er 25% billigere, og simpelthen en stor forenkling af hele processen, samtidig med, at den grovere struktur har resulteret i en større ædelyst.
Gennem mit arbejde i Landboforeningens Kvægbrugsudvalg har jeg adgang til de nyeste forsøgsresultater, der jo netop også påpeger fordelene ved et strukturrigt foder – f.eks. højere foderudnyttelse.